marți, 22 februarie 2011

Terapia cu stimuli electrici ar putea ajuta persoanele paralizate sa miste din nou

Terapia cu stimuli electrici ar putea ajuta persoanele paralizate sa miste din nou

astăzi, 11:22

Un grup de cercetatori din Canada a descoperit o cale prin care poate ajuta persoanele cu paralizie sa isi foloseasca membrele, folosind terapia cu stimuli electrici.

Terapia cu stimuli electrici ar putea ajuta persoanele paralizate sa miste din nou
Cativa cercetatori din Toronto, Canada, efectueaza teste pe pacienti cu paralizie folosind un dispozitiv care stimuleaza electric partile paralizate sa miste din nou.
Dispozitivul emite pulsuri electrice de intensitate scazuta care stimuleaza muschii pacientului sa miste. Dupa mai multe repetitii se presupune ca sistemul nervos reinvata miscarea partii paralizate si, dupa ceva timp, sa reuseasca sa activeze singur tesutul muscular fara ajutorul dispozitivului.
Conform rapoartelor acestor cercetatori, sistemul se pare ca functioneaza si este mai eficient decat fizioterapia conventionala, desi in unele cazuri pacientul si-a imbunatatit conditia aplicand atat terapia cu stimuli electrici cat si fizioterapie.
Testele au fost efectuate pe un numar de 21 de pactienti care nu erau capabili sa apuce si sa ridice un obiect. Toti au primit timp terapie de reabilitare conventionala cinci zile pe saptamana, timp de opt saptamani. Dintre acestia, 9 pacienti au mai facut cate o ora pe zi tratament cu stimuli electrici in timp ce restul de 12 au mai suplimentat cu o ora de tratament conventional.
Pacientii asupra carora a fost aplicat numai tratamentul conventional, au recunoscut o usoara imbunatatire a starii lor insa cei care au complementat cu terapia electrica au constatat imbunatatiri de 3 ori mai bune a starii lor de paralizie.
"Acest studiu dovedeste ca prin stimularea nervilor periferici si a tesutului muscular, poti sa reinveti creierul " declara conducatorul grupului de cercetatori, Dr.Milos R. Popovic.
Daca rezultatele vor fi in continuare pozitive in testele efectuate de acestia, s-ar putea ca in viitorul foarte apropiat sa existe un tratament impotriva pacientilor cu paralizie si sa nu mai constituie un handicap permanent ci doar un termen de vindecare.



Autor:
Aurel Galice
Sursa:
Toronto Rehab
Sursa-foto:
Ubergizmo
Taguri:
terapie, stimuli electrici, paralizie, paralizat

ALEX

ALEX